Już sobie zaplanowałem. Z Torunia jedynką pod Świecie, potem 240stką do Chojnic, dalej 212stką do Bytowa, gdzie zjadę na 209tkę. W Suchorzu na 21 i już będę w Słupsku. Teraz tylko pytanie, jak po drodze z fotoradarami? Czy ktoś niedawno jechał tą trasą lub jej fragmentami, gdzie spodziewać się kontroli, gdzie jest niebezpiecznie(pewnie wszędzie)?
Powiem tylko, że będę w tych okolicach pierwszy raz
pstrykacz, jechałem tą trasą w zeszłym roku, droga jak droga raczej na spokojną przeprawę. Jazda częstą lasem i przy tym drogi kręte.Jak będziesz jechał w nocy to zwierzyny sporo i trzeba uważać. Szybciej do Słupska dojedziesz A1-obwodnica trójmiasta-Lębork. Z tym że pomiędzy obwodnicą trójmiasta a Lęborkiem przez Redę i Wejherowo trochę wolno idzie mimo dwóch pasów. Ale od Lęborka do Słupska piękna szeroka droga na której się wszystko nadrabia.
No właśnie, powinno być szybciej, ale ruch zdecydowanie większy, dlatego chce pojechać lasami
Tylko uważaj na zwierzynę. I mam nadzieję, że jedziesz przez noc? Bo w dzień w zeszłym roku jechałem ta trasą tylko, że przez Bydgoszcz i Konin - Łódź 12 godzin !!! (uciążliwość przejazdu taka sama).
W Bytowie, Tucholi i Chojnicach na pewno będziesz miał fotoradary stacjonarne jak i na wlocie do Słupska. Nie pamiętam gdzie ale już na odcinku Chełmno -Tuchola był gdzieś "śmietnik". Na odcinku Bytów-Słupsk może się kręcić nieoznakowana KIA CEED srebrna i w kombi.
Toruń - Świecie - dość spory ruch, z fotoradarami tak jak wszedzie
Świecie - Tuchola - ruch umiarkowany, trasa dosyć wolna, sporo ograniczeń ale jedzie się przyjemnie
Chojnice - Bytów - Czasami nie pchaj się w Chojnicach na obwodową - jedź przez miasto - zależy o której będziesz tam to ruch dosyć sporawy i trochę korków na rondzie przy mcdonaldzie odbijasz w prawo a potem na nastepnym w lewo i już do samego Bytowa Policja lubi Chojnice a dokładniej wloty i wyloty z miasta Trasa do Bytowa na początku trochę kręta - tam uważaj bo lubią stać - ograniczenie do 60 nawierchnia nie jest najlepsza na początku ale potem się poprawia
Jak dojedziesz do Bytowa będziesz miał wlot od góry i po przekroczeniu wiaduktu nad torami jedziesz w lewo - na Słupsk. Uważaj n a wlot do Bytowa - Policja
Bytów - Suchorze - trasa bardzo przyjemna z niewielkim/umiarkowanym ruchem - wylot z Bytowa na Słupsk - uwaga na niebieskich - ograniczenie 40 i 70 uważaj także na zakręty w lesie - ostatni jak źle pojedziesz jesteś w lesie ewentualnie w rowie - przez Borzytuchom jedź prepisowo tak jk i przez Barnowo i Kołczygłowy Potem masz spokój do Suchorza .
Suchorze - Słupsk - Mocno uczeszczana - sporo patroli a nawierzchnia dość względna
[ Dodano: Nie 18 Lip, 10 22:04 ]
to są moje strony rodzinne Tuchola - Chojnice - Kołczygłowy - Suchorze i Słupsk mam tam rodzinę
[ Dodano: Nie 18 Lip, 10 22:05 ]
Generalnie trasa bardzo przyjemna do średnich prędkości i dla tych co się nie spieszą
[ Dodano: Nie 18 Lip, 10 22:08 ]
Zamieszczone przez AdamB
Bytowie, Tucholi i Chojnicach na pewno będziesz miał fotoradary stacjonarne
i tu się mylisz
[ Dodano: Nie 18 Lip, 10 22:09 ]
Ja tą trasę robie od dziecka przynajmniej 9 razy w roku najpierw za pasażera a potem jako kierowca
aha i uważaj Jezierze - 1 wioska za Kołczygłowami będziesz miał zakręt i ograniczenie 60 jedz przepisowo bo wylecisz na pole dość nieprzyjemny zakręt a następnie uważaj bo będziesz miał zjazd i tam jest bardzo niebezpieczne skrzyżowanie z drogą na Cetyń - sporo wypadków
pstrykacz, ja Cię jednak z uporem namawiam na Toruń-A1-obowdnica trójmiasta - Lębork-SŁupsk. W 8.5 godzin ją zaliczam przy wyjeździe w nocy o 2.00 i W Słupsku jestem o 10.30. Jak wyjedziesz o 00.00 no za czym się korki zrobią będziesz na miejscu i cały dzionek zostanie na plażę w Ustce lub w Rowach
Za dwa tygodnie będę jechał znowu do Słupska i pojadę jak napisałem.
Jak Ci napisał tom2212, to droga dla snujących się po drodze a nie jadących :szeroki_usmiech
pstrykacz, Jadąc przez Świecie przejedziesz wiaduktem,następnie masz kawałek lasu,za laskiem światła i tam na 99 % suszarka o ile się nie mylę 131 lub 139 km. jeżeli używasz CB to tzw: Przechowo lub Miasteczko .Miejscowość Przysiersk ok.5km za Świeciem 99% suszarka.
Przed Tucholą wahadło w Rudzkim Moście (remont mostu).W sobotę wracałem z Łeby ok. godz. 13 i w stronę wybrzeża i koreczek był ok. 1 km.
Miłego wypoczynku .
aha z tego co pamiętam. Włocławek omijaj szerokim łukiem - mają tam przebudowę oraz za Włocławkiem 4 wahadełka Czy nie lepiej by ci było jechać przez Częstochowę - Konin - Bydgoszcz - i dalej ???
Ale dla spokojnie jadących proponuję Konin-Ślesin-Strzelno-Pakość-Łabiszyn-Nakło nad Notecią-Więcbork-Sepno krajeńskie-Człuchów-Biały Bór-Mastko-Słupsk.
Nie wiem jak z nawierzchnią drogi teraz tam jest. Ale jeździłem tą drogą Fabią. Idealna była dla jazdy z prędkościami 90-100km/h. Wychodziło mi tą drogą ok 10h i co najważniejsze bez CB!!!.
Komentarz